DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU


Isnin, 29 Disember 2008

Nizar terkilan wakil rakyat PKR ingkar !

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin terkilan dengan tindakan dua wakil rakyat Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengingkari larangan kerajaan negeri yang tidak membenarkan proses pemilihan ketua kampung baru.

Sehubungan itu, beliau telah mengarahkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Simpang Pulai, Chan Ming Kai dan Ahli Parlimen Gopeng, Dr. Lee Boon Chye menyerahkan laporan berhubung pemilihan ketua kampung baru bagi Kampung Gunung Rapat yang akan diadakan Khamis ini.

"Saya terkilan dengan tindakan kedua-dua mereka kerana larangan itu sudah dimaklumkan sebelum ini. Justeru, saya mahu mereka menghantar laporan mengenai perkara itu kepada saya secepat mungkin.

"Saya ingin melihat kewajaran kedua-duanya meneruskan niat mereka sebelum tindakan susulan dilakukan ke atas mereka,’’ katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis sambutan Maal Hijrah 1430 peringkat negeri di sini hari ini.

Beliau mengulas tindakan Ming Kai dan Boon Chye masih meneruskan proses penamaan calon ketua kampung baru bagi Kampung Gunung Rapat di sini semalam, walaupun kerajaan negeri telah mengeluarkan larangan berhubung perkara itu.

Mohammad Nizar berkata, beliau juga telah mengarahkan proses penamaan calon bagi jawatan berkenaan yang diadakan semalam dibatalkan dan tidak membenarkan mana-mana pihak mengadakan pemilihan bagi jawatan berkenaan.

Dalam proses penamaan calon yang diadakan di Dewan Fook Tat Chee itu, seramai lima penduduk kampung berkenaan berusia 39 hingga 68 tahun menawarkan diri bagi merebut jawatan itu.

Jumaat lepas, Menteri Besar membuat kenyataan bahawa kerajaan negeri tidak membenarkan mana-mana pihak termasuk parti dalam Pakatan Rakyat mengadakan pemilihan ketua kampung baru kerana mesyuarat Exco kerajaan negeri telah memutuskan jawatan berkenaan hanya dibuat secara lantikan.
Torashah

1 ulasan:

gotahlantun berkata...

Salam...

MB JADI YB..PUN SECARA UNDI...APALAH LUNCAI SANGAT..

INI KETUA KAMPUNG... BIARLAH ORANG KAMPUNG TU SENDIRI YANG PILIH.
KALAU SECARA LANTIKAN ALAMAT ORANG YB LAH YANG BERADA KAT SITU.