DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU


Ahad, 27 Disember 2009

Utusan Melayu dan duri dalam daging !
SEJARAH tidak pernah berbohong dan ia akan menceritakan kisah-kisah silam dan juga yang baru beberapa jam berlaku. Yang berbohong dan sering memutarbelitkan fakta ialah manusia. Dalam sejarah, banyak yang boleh dipelajari. Yang baik dijadikan teladan, yang jahat dijadikan sempadan.

Itulah sejarah yang sering kita pinggirkan dan tidak diambil berat. Berani di katakan, rakyat Malaysia - terutamanya generasi muda - semakin tersisih dengan sejarah.
Profesor Datuk Dr. Zainal Kling pernah memberitahu bahawa Malaysia akan berada dalam keadaan bahaya sekiranya, rakyatnya tidak tahu sejarah.

Sejarah asal usul penubuhan Malaysia, sejarah asal usul politik Malaysia dan menjuruslah kepada sejarah pra dan pasca-Kesultanan Melayu, sudah tidak diambil endah oleh generasi sekarang.

Tidak pasti mengapa fenomena ini berlaku, namun, sedikit sebanyak kita boleh salahkan juga kepada sistem pendidikan. Ia diakui Prof. Zainal yang berkata "semakin ramai pelajar sekolah menengah kita yang sudah tidak berminat mempelajari dan mengetahui mengenai sejarah tanah air. Pelajar sains misalnya, tidak minat langsung dan ada yang tidak berpeluang belajar sejarah."

Utusan Melayu turut mempunyai sejarah yang panjang. Namun, saya yakin tidak ramai yang mengenai asal usul akhbar ini, yang pada mula penubuhannya pada 1939 diterbitkan dalam tulisan jawi. Tulisan jawi ialah tulisan rasmi yang digunakan oleh umat Melayu sejak ratusan tahun dalam alam Nusantara ini. Sehinggalah pada tahun 1967 Utusan Malaysia, yang bertulisan rumi diterbitkan dan bergerak seiring dengan abangnya Utusan Melayu bertulisan jawi.

Kini akhbar tulisan jawi hanyalah akhbar sisipan dalam Utusan Malaysia yang diterbitkan secara percuma setiap Isnin dan dikenali sebagai Utusan Melayu Mingguan. Tidak pasti, sampai bila akhbar jawi dan kalam jawi itu sendiri akan bertahan. Yang pasti, cubaan untuk 'menghilangkannya' sudahpun ada.

Sejarah akhbar ini sungguh besar sekali. Pak Said Zahari (Ketua Pengarang Utusan 1959-1961) dalam tulisannya bertajuk Mogok Utusan Kenapa dan Untuk Apa? berkata, Utusan Melayu sejak lahirnya dalam tahun 1939, berikrar akan berkhidmat untuk bangsa, agama dan negara. Utusan Melayu telah meniupkan semangat kebangsaan, menanamkan bibir-bibit perjuangan pembebasan daripada belenggu penjajahan yang telah menindas dan menginjak maruah mereka sejak ratusan tahun.

Katanya lagi: "Utusan Melayu dilahirkan oleh patriot-patriot Melayu sejati yang mahu mengembalikan keagungan dan maruah bangsanya yang telah luput oleh angkara penjajahan. Para wartawan dan setiap pekerja lainnya yang bertanggungjawab menerbitkan lembaran-lembaran Utusan Melayu setiap hari adalah pejuang bangsa yang menggunakan Utusan Melayu sebagai senjata dan alat perjuangannya.''

"Penjajah Inggeris tidak pernah senang dengan Utusan Melayu. Dari mula-mula lagi Utusan Melayu sudah menjadi duri dalam daging penjajah Inggeris. Mereka menyedari bahawa kepentingan politik, ekonomi dan keselamatannya di rantau ini akan terancam sekiranya Utusan Melayu dibiarkan dengan dasar dan cita-cita perjuangan serupa itu," kata Pak Said.

Zainuddin Maidin (Ketua Pengarang Utusan 1982-1992) pula pernah menulis: "…sejak Utusan Melayu mendorong kepada penubuhan UMNO, komitmennya kepada perjuangan asal yang merangsangkan pelancaran mogok dan peranan utamanya di dalam menentang konfrontasi Indonesia dan memerangi 'Malaysian Malaysia' Lee Kuan Yew (bekas Perdana Menteri Singapura) adalah menjadi bukti yang amat jelas bahawa Utusan Melayu didokong oleh orang-orang yang berjiwa besar, orang-orang perjuangan yang tidak pernah takut dan gentar. Baik di kiri atau di kanan, mereka adalah anak-anak Utusan Melayu yang berani, penuh dedikasi dan mempunyai perasaan yang amat mendalam terhadap Utusan Melayu."

Sejarahnya, "Utusan Melayu tidak dilahirkan di atas dulang emas. Salah seorang pengasasnya Allahyarham Yusoff Ishak menitiskan air mata apabila ia dapat mencukupkan modal daripada beberapa orang Melayu bagi menerbitkan Utusan Melayu di Singapura pada 29 Mei 1939. Utusan Melayu lahir dengan semangat yang dibangunkan oleh kemiskinan dan keinsafan."

Hari ini rakyat Malaysia, terutama anak-anak Melayu tidak tahu itu semua. Mereka tidak peduli lagi dengan akhbar yang memperjuangkan apa yang mereka perolehi hari ini. Di sebalik akhbar-akhbar Cina di Malaysia menjadi jualan tertinggi di antara akhbar-akhbar yang ada di negara ini, akhbar Melayu semakin disisihkan.

Orang Melayu sendiri menyisihkan akhbar ini. Dengan jualannya yang semakin menurun, tidak pasti sampai bila akhbar keramat ini akan kekal bertapak di atas muka bumi Malaysia ini.
Hari ini juga Utusan Malaysia akan meneruskan perjuangannya, walaupun, ia sering ditohmah sebagai 'duri dalam daging' oleh pihak-pihak tertentu yang mempunyai kepentingan.

Walaupun ia diboikot oleh tiga negeri pembangkang Pulau Pinang, Perak dan Selangor (kecuali Kelantan dan Kedah), walaupun ia dipulau daripada menghadiri acara yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat dan Anwar Ibrahim, wartawannya tidak akan berputus asa. Tindakan itu tidak sedikit pun menjejaskan perjuangannya sebagai Penyebar Fikiran Rakyat. Biarlah Utusan Malaysia menjadi 'duri dalam daging' mereka asalkan maruah agama, bangsa dan negara terpelihara.

Warna-warni politik
Torashah

4 ulasan:

YEOP PARIT berkata...

Salam Perjuangan daripada Yeop Parit.....

torashah berkata...

Salam Perjuangan Yeop Parit..

mdikhqoi berkata...

Utusan? SAMPAH MASYARAKAT.
dari orang Taman Serdang, Sitiawan

torashah berkata...

SDr. mdikhqoi..sedarlah diri tu sebagai orang Melayu..biasanya org Taman Serdang tu datang menumpang ( org luar )..jadi buatlah cara menumpang..tak payahlah besar kepala. Masuk kandang kambing mengembek..masuk kandang lembu..mengXXX?..sendiri faham lah bro..ya?