DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU


Selasa, 13 November 2012

Nurul Izzah patut tarik balik kenyataan dan bertaubat?Wawancara bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Md. Isa dan juga ahli Majlis Syura Pas yang tersiar dalam Mingguan Malaysia amat tepat sekali. Nurul Izzah Anwar tidak patut berdalih lagi kerana kenyataannya di majlis forum itu ibarat 'sudah terang lagi bersuluh.'

Beliau harus jujur dengan kenyataannya kerana maklumat kontroversial itu tersiar mulanya dalam portal pembangkang Malaysiakini. Utusan Malaysia hanya memetik semula apa yang dikatakan.

Ucapannya yang dirakamkan, transkrip yang disiarkan sangat jelas mengenai apa yang dikatakan. Mengapa Nurul Izzah harus berdolak dalik sehingga ayahnya, Anwar Ibrahim cuba menyalahkan orang lain mengenai apa yang berlaku.

Penanya soalan Siti Zabedah Kasim ahli Majlis Peguam dalam forum itu menyatakan dengan jelas apa yang sebenarnya diucapkan oleh Nurul Izzah dan Nurul Izzah tidak berani komen.

Apakah Nurul Izzah mewarisi perangai bapanya "lawan tetap lawan" atau terus menyalahkan orang lain dan ghairah ingin menyaman Utusan Malaysia dan tidak berani menyaman portal Malaysiakini? Mengapa Nurul Izzah bersikap berpilih sedangkan perjuangan partinya adalah ke arah keadilan.

Reaksi terhadap kenyataan Nurul Izzah ini amat luar biasa sekali. Pada hemat penulis penafian Nurul Izzah dengan apa yang dikatakannya memerangkap diri.

Kekayaan Allah menyerlahkan siapa sebenarnya Nurul Izzah yang mewarisi sikap ayahnya bila ayahnya menjawab isu Lina Joy yang juga kontroversial suatu ketika dulu.

Tafsirnya terhadap "Tiada paksaan dalam beragama" dalam konteks al-Quran dan Perlembagaan Malaysia memperlihatkan kedangkalan Nurul Izzah memahami ilmu tafsir yang sebenar dan cuba memberi jalan kepada orang Melayu boleh memilih jalan murtad.

Kenyataan Nurul Izzah amat berbahaya dan terkait rapat dengan faham liberalisme dan pluralisme agama. Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyatakan kenyataan Nurul Izzah itu celaru tapi mencari dalih menyalahkan pihak lain dan Datuk Abdul Hadi Awang menganggap ia isu remeh dan tumpuan harus diberikan kepada Pilihan Raya Umum Ke-13 sementara Dr. Mohd Asri Zainul Abidin menyatakan kenyataan Nurul Izzah itu mungkin disalah tafsir.

Bagi khalayak yang mengikuti perkembangan diri Dr. Asri sesuai dengan ungkapan "Kalau tidak berada-ada masakan tempua bersarang rendah."

Isu kontroversial yang berbangkit adalah isu akidah dan isu Islam. Pas sepatutnya mengambil sikap yang jelas dan tegas terhadap perkara ini. Keberanian Nasharuddin dalam kenyataannya patut dipuji.

Tidak banyak orang Pas terutama pemimpinnya berani menyatakan kebenaran dan sebahagiannya membuat kenyataan dengan berdalih.

Kepada Nurul Izzah berlaku jujurlah kepada diri. Allah mengetahui apa yang kamu lafazkan. Hati kecil kamu lebih tahu apa yang kamu ucapkan. Sebagai orang Islam langkah terbaik ialah menarik balik kenyataan itu dan meminta maaf kepada umat Islam atas keterlanjuran itu dan dengan Allah mohon keampunan, kerana Allah amat mengetahui apa yang berlaku.

Bagi Pas harus tampil menyatakan yang benar itu benar dan jangan letakkan politik mengatasi kebenaran.

Politik menjaga hati dan kerusi bukanlah maslahah yang dianjurkan oleh Islam. Apalagi isu yang berbangkit menyentuh isu akidah dan isu yang boleh membawa kepada murtad.

Pas harus peka dengan perkembangan terkini mengenai aliran liberalisme dan pluralisme agama yang amat bahaya bagi umat Islam. Gerakan evangelis yang semakin agresif kini harus menarik perhatian pemimpin Pas daripada sikap apologetik kepada sensitif terhadap strategi orang lain.

Nurul Izzah juga menyebutkan isu lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT). Ia juga adalah isu zina. Zina sama ada berlaku secara terang atau private tetap salah dari sudut hukum Islam. Janganlah gunakan isu agama untuk memenangi pengaruh politik dan undi. Kenyataan Nurul Izzah mengenai agama dan LGBT memberi signal yang salah.

Sebagai orang Islam Nurul Izzah harus lebih bertanggungjawab. Perjuangan kebebasan bersuara yang beliau tuntut jangan sampai menafikan hak orang lain bersuara.

Kata pepatah lama, 'orang lain berlari, di laman sendiri bertenjet (berhati-hati).' Itu tidak adil namanya.

Menyaman Utusan Malaysia tidak Malaysiakini adalah langkah berpilih. Ayah Puan selalu membangkitkan isu berpilih dalam banyak kes mahkamah yang terdahulu. Reaksi khalayak berasaskan data dan fakta.

Nurul Izzah harus menerima hakikat kecanggihan teknologi boleh menyebabkan fakta diperolehi dengan cepat dan tepat. Minta maaflah dan bertaubatlah secara jiwa besar kerana ia menyentuh akidah dan isu murtad.

Warna-warni politik
Torashah

1 ulasan:

UMNO PARTI PENJARA berkata...

'Katakan Celaka Muhyiddin'..... Muhyiddin LEMBU tua NYANYUK nak mampus!!!

Puteri UMNO Kump ANJING menyalak Gila Babi....

~ BUKTI 1 ~

~ BUKTI 2 ~


Pemimpin2 UMNO BODOH macam LEMBU... Tua2 NYANYUK nak mampus!!!

Lihat Bukti Transformasi Pemuda UMNO otak lembu telah berjaya!!!

~ BUKTI 3 ~

~ BUKTI 4 ~

~ BUKTI 5 ~

~ BUKTI 6 ~