DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Sabtu, 19 Jun 2010

Roket Patah : 800 ahli DAP Malim Nawar keluar parti!

DAP Perak menerima satu lagi tamparan hebat hari ini apabila seramai 880 ahli DAP di Dewan Undangan Negeri (DUN) Malim Nawar mengikut jejak wakil rakyat kawasan itu, Keshvinder Singh keluar dari parti tersebut.

Jika Keshvinder memilih untuk menjadi wakil rakyat Bebas, ahli-ahli DAP itu memilih untuk menyertai Parti Makkal Sakti Malaysia (PMSM) selepas hilang keyakinan terhadap DAP untuk membela nasib mereka.

Penyertaan mereka secara beramai-ramai ke dalam PMSM diumumkan oleh Pengerusi Pemuda Kebangsaan PMSM, N. Ramu pada satu sidang akhbar khas di sebuah restoran di sini hari ini.

Ramu berkata, mereka terdiri daripada 200 ahli DAP Cawangan Batu Putih, Malim Nawar (300), Kampar Estate (180) serta Mambang Di Awan seramai 200 orang dan keahlian mereka dalam PMSM berkuat kuasa hari ini.

Katanya, kesemuanya berbuat demikian kerana yakin PMSM dapat membantu membela nasib mereka selepas berjaya mendapatkan bekalan air bersih dan hak milik tanah kepada penduduk Kampung Batu Putih di sini baru-baru ini.

''Dengan penyertaan mereka ini, saya yakin Barisan Nasional (BN) dapat merampas semula kerusi DUN Malim Nawar yang dimenangi oleh DAP dengan majoriti hanya 1,362 undi pada Pilihan Raya Umum 2008," katanya.

Menurut Ramu, selain di DUN Malim Nawar, beliau turut menerima banyak permohonan daripada ahli-ahli pakatan pembangkang khususnya DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Kampar dan seluruh Malaysia untuk menyertai PMSM.

''Setakat ini, PMSM mempunyai lebih 16,000 ahli di seluruh Perak dan kini yakin dapat mencapai bilangan keahlian sebanyak 50,000 orang menjelang pilihan raya umum akan datang.

''Kebanyakan ahli terdiri daripada golongan muda dan kami akan berusaha untuk mendaftar mereka sebagai pengundi secepat mungkin," ujar beliau.

Dalam pada itu, Ramu berharap BN terutamanya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir dapat membantu PMSM dari segi sumber kewangan.

Katanya, sejak ditubuhkan tahun lepas, parti itu tidak pernah menerima sebarang sumbangan daripada BN walaupun banyak membantu menarik ahli-ahli pakatan pembangkang menyertai BN.

''Sekiranya mendapat pertolongan dari BN, kami yakin boleh menarik lebih ramai ahli dari pakatan pembangkang, khususnya orang India untuk kembali menyokong BN.

''Semua ketua cawangan kami adalah ahli politik sepenuh masa dan jika tanpa bantuan kewangan mereka mampu menarik ramai ahli pembangkang, inikan pula dengan ada pertolongan dari BN," katanya.

Warna-warni politik
Torashah

Tiada ulasan: