DAULAT TUANKU

DAULAT TUANKU

Isnin, 16 Ogos 2010

Gempar : Harussani dedah kewujudan 'perlembagaan baru'!

Mengejutkan! Sudah ada 'perlembagaan baru' dibuat oleh pihak tertentu bagi menggantikan Perlembagaan Persekutuan yang menjadi teras kemakmuran negara selama ini.

Perkara tersebut didedahkan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria semasa menjadi panel Wacana Perpaduan Ummah Dalam Kesedaran Penghakisan Hak Orang Melayu di Taman Budaya di sini, hari ini.

Menurut Harussani, perlembagaan baru itu menyisihkan hak-hak orang Melayu dan juga Islam yang dijamin dalam Perlembagaan sekarang.

''Saya dimaklumkan sekarang sudah ada perlembagaan baru yang dibuat oleh pihak tertentu.

''Kebetulan saya ada memberi satu ceramah di Alor Setar. Ada seseorang datang dan memberikan saya tiga buah buku Perlembagaan yang dikehendaki pihak tertentu," katanya pada wacana tersebut di sini, hari ini.

Bagaimanapun Harussani ketika ditemui selepas wacana tersebut enggan mengulas lanjut tentang dakwaannya itu.

Selain Harussani, program itu turut disertai Penasihat Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican; Presiden Pertubuhan Pemikir Melayu Malaysia, Prof. Datuk Dr. Kamarudin Kachar dan Naib Pengerusi Ulama Malaysia Cawangan Pulau Pinang, Hafiz Nordin.

Presiden Gagasan Melayu Perak (GMP), Datuk Seri Mohd. Hilmi Ismail pula bertindak sebagai perantara program berkenaan.

Kira-kira 300 orang terdiri daripada ahli GMP, pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Universiti Teknologi Mara (UiTM) Perak dan aktivis Melayu termasuk Tan Sri Jins Shamsuddin hadir pada program anjuran GMP dan GPMS itu.

Pada wacana itu juga, Harussani berkata, perpecahan di kalangan orang Melayu menyebabkan bangsa itu hilang kewibawaan sehingga kaum lain semakin berani membuat pelbagai tuntutan dan mahu hak keistimewaan orang Melayu dihapuskan.

''Kenapa kita berpecah-belah hanya kerana salah tafsir iaitu melampau dalam berpegang pada syariat Islam.

''Saya menyuruh kita semua bersatu, saya tidak suruh hapuskan parti tetapi saya minta orang Melayu pertahankan Islam dan hak-hak mereka," katanya yang banyak menerima cemuhan daripada penyokong pembangkang kerana mengajak orang Melayu dan Islam bersatu.

Sementara itu, Hafiz yang merupakan bekas Ketua Pemuda Pas Pulau Pinang bimbang dengan nasib yang menimpa orang Melayu di Pulau Pinang sekarang.

Jelas beliau, begitu banyak gerai perniagaan orang Melayu yang didirikan di atas tanah kerajaan dirobohkan tetapi tindakan sama tidak diambil ke atas peniaga bukan Melayu yang berniaga di atas jalan raya.

''Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga tidak membenarkan rumah bernilai RM150,000 ke bawah dibina di tengah bandar. Pulau Pinang kini ke arah menjadi Singapura.

''Jambatan kedua Pulau Pinang yang menjadi kebanggaan kita akan memudahkan pengusiran orang Melayu secara beramai-ramai dari Pulau Pinang," katanya.

Reezal Merican yang juga Ketua Penerangan Pergerakan Pemuda UMNO pula meminta orang Melayu menentang habis-habisan 'Abdullah Ibn Saba' yang memecahbelahkan umat Islam di Malaysia sekarang.

''Dalam setiap tamadun manusia mesti ada pengkhianatan yang menghancurkan perpaduan. Kalau zaman Khalifah Usman dan Ali dulu ada Abdullah Ibn Saba yang melaga-lagakan umat Islam, zaman sekarang pun ada 'Abdullah Ibn Saba' yang menyebabkan perpecahan orang Melayu dan Islam di Malaysia," katanya.

Kamarudin pula menyifatkan orang Melayu sebagai lemah jika tidak mampu membalas balik apabila agama dan bangsa mereka dihina.

''Saya hairan kenapa kerajaan tidak mengambil tindakan ke atas pihak-pihak yang mempertikaikan kedudukan Islam dan hak-hak orang Melayu," katanya dalam nada kesal.-UM

Warna-warni Politik
Torashah

1 ulasan:

wasabi berkata...

Salam..

Mufti Perak wajar beritahu Perdana Menteri

SAYA ingin mengucapkan tahniah kepada Sahibul Samahah Mufti Perak Darul Ridzuan, Tan Sri Harussani Zakaria, atas keberanian beliau mendedahkan kewujudan 'Perlembagaan Persekutuan Kedua' yang digubal oleh pihak-pihak tertentu yang hanya diketahui oleh beliau.

Ini bukannya perkara main-main. Pendedahan ini amat serius dan ia sepatutnya diambil perhatian oleh pihak berkuasa. Keengganan Harussani menyatakan pihak-pihak yang terlibat dengan 'pengkhianatan' ini ada asasnya dan saya sanjungi.

Di samping sokongan saya atas tindakan Harussani mendedahkan 'pengkhianatan' ini, saya juga ada komen ikhlas yang tersendiri menyentuh perkara ini.

Saya bukannya seorang ahli perundangan. Tetapi kalau tidak silap saya tindakan mewujudkan 'Perlembagaan Persekutuan Kedua' adalah satu kesalahan jenayah.

Jika saya betul, maka wajarlah pengetahuan atau memiliki maklumat seperti ini oleh Harussani dirahsiakan daripada umum. Sebaliknya beritahu kepada pemimpin tertinggi di Malaysia iaitu Perdana Menteri.

Terpulanglah kepada Perdana Menteri untuk mengambil tindakan yang beliau fikirkan berpatutan supaya perkara ini tidak memberi kesan kepada keselamatan negara dan membimbangkan rakyat. Inilah jalan yang sebaiknya diambil oleh Mufti Perak tersebut dan tidak melalui pentas ceramah.

Tindakan mewujudkan sebuah lagi Perlembagaan Persekutuan untuk menggantikan Perlembagaan Persekutuan yang ada sekarang ini adalah salah dan patut dipatahkan. Mendedahkan satu 'pengkhianatan' negara di tempat umum tanpa merujuk kepada pihak berkuasa boleh memberi persepsi yang serong kepada sesetengah rakyat di mana mereka boleh membuat andaian ia hanyalah satu lakonan sensasi.

Oleh kerana tindakan mengumumkan 'pengkhianatan' ini dilakukan di tempat awam maka keberkesanannya boleh dipersoalkan.

Oleh itu kerana Harussani mempunyai maklumat yang kritikal dan yang mempunyai hubungan dengan keselamatan negara, saya menasihati beliau agar jangan melengahkan lagi untuk menyampaikan maklumat yang ada di dalam tangan beliau kepada Perdana Menteri supaya tindakan sewajarnya akan diambil oleh Perdana Menteri.

Saya yakin Perdana Menteri mengetahui apa yang patut beliau lakukan dengan maklumat tersebut demi keselamatan dan kemakmuran negara. Insya Allah.

Mohd. Ghazali Osman

Ipoh, Perak